Mahmut gikk fra å være taxisjåfør til bussjåfør:

– Færre bekymringer og en bedre hverdag

Som taxisjåfør hadde Mahmut Kanat lange, slitsomme arbeidsdager på 12-14 timer. Som bussjåfør har han fast arbeidstid og slipper å uroe seg for om det er nok kunder som trenger taxi den dagen.

– Jeg skulle byttet bransje for mange år siden. Det er luksus å jobbe i Tide. Som bussjåfør har jeg både mer fritid og overskudd i hverdagen.

Mahmut har alltid vært interessert i store kjøretøy, og har erfaring med å kjøre store biler fra hjemlandet Tyrkia. Etter 14 år i taxibransjen var han sliten av lange arbeidsdager og tøffe arbeidsforhold, og ønsket en forandring. Han kjente til flere taxi-kolleger som hadde blitt bussjåfør og som var veldig fornøyde med valget. Kanskje dette også kunne være et riktig valg for ham? Mahmut bestemte seg for å utdanne seg til bussjåfør, og allerede dagen etter at førerprøven var bestått, søkte han jobb i Tide.

 

 

– Jeg hadde hørt mye bra om Tide, blant annet at de hadde et veldig godt arbeidsmiljø, og det kan jeg bekrefte at stemmer, sier han.

 

Mahmut forteller om gode kolleger som støtter hverandre i arbeidshverdagen. 
– Alle er veldig snille og hjelpsomme, og man kan spørre om alt man lurer på.

Han setter også pris på støtteapparatet i Tide, som står klare til å hjelpe dersom det skulle oppstå en hendelse på veien og som følger opp de ansatte i Tide på en trygg og god måte.

Trives med turnusarbeid

Mahmuts arbeidshverdag består av å kjøre rutebuss i Os, utenfor Bergen. Noe som passer perfekt fordi han bor i området. Ettersom han jobber turnus, forandrer arbeidstidene seg uke for uke, men sjåførene kan legge inn ønske om hvilke tider som passer dem best.

 

– I dag startet arbeidsdagen klokken seks, og jeg kjørte fram til klokken ni. Nå har jeg fri frem til tolv. Vanligvis går jeg hjem en tur i pausen eller tilbringer tid sammen med mine kolleger på kontoret. En slik frihet hadde jeg ikke som taxisjåfør, da måtte jeg hele tiden være tilgjengelig for å ta de turene som kom sier han.

 

Sjåførene i Tide har oversikt minst en måned fram i tid over hvilke dager de skal på jobb, arbeidstidens start/slutt, og hvilken skifttype de skal jobbe. Dette skaper en forutsigbar og trygg hverdag for familiemannen.

– Nå kan jeg planlegge fritiden min og jeg kan oftere delta på barnas fritidsaktiviteter, noe som var vanskelig som taxisjåfør, sier han.

 

Visste du at: Bussjåfører i Tide får tarifflønn og var blant lønnsvinnerne i 2023?

Å bli bussjåfør er det beste valget jeg har tatt. Jeg ser for meg å kjøre buss helt til jeg blir pensjonist. Mahmut Kanat, bussjåfør for Tide Buss

En viktig jobb med stort ansvar

For å kjøre buss må du ha førerkort klasse D, yrkessjåførkompetanse og kjøreseddel. Du må finansiere utdanningen selv, men du kan søke om støtte fra Statens lånekasse. Nye sjåfører som inngår en bindingsavtale med Tide kan også få økonomisk støtte til deler av utdanningskostnadene. Når du starter i Tide gis det grundig og god opplæring til alle nye sjåfører, med full lønn under hele opplæringen.

For å passe til yrket som bussjåfør må du være serviceinnstilt, ta ansvar og du må kunne holde hodet kaldt i uventede situasjoner. Bussjåfør er et viktig yrke for at samfunnet skal gå rundt.

 

Over 400.000 mennesker i Norge er hver dag avhengig av Tide for å komme seg til jobb, skole og fritidsaktiviteter.

— Jeg føler at jeg har en viktig jobb, og jeg kjenner på et stort ansvar når det gjelder sikkerhet. Mennesker er den mest verdifulle lasten man kan frakte. Når passasjerer takker for turen og sier at de har hatt en behagelig reise, så føler jeg at jeg har gjort en god jobb, smiler Mahmut, som også er opptatt av å yte litt ekstra service.

—De reisende kommer først, understreker han.

 

Elsker jobben sin

Nå gleder Mahmut seg til å gå på jobb hver dag.

 

— Å bli bussjåfør er det beste valget jeg har tatt. Jeg ser for meg å kjøre buss helt til jeg blir pensjonist.

Han har det fint bak rattet på vestlandsveiene, og ser for seg å være i jobb i lang tid fremover. Som arbeidstaker i Tide kan han senke skuldrene og planlegge for fremtiden, samtidig som han drar nytte av at han kan jobbe som bussjåfør helt til han blir 75 år.

 

— Hva er ditt råd til de som vurderer å bli bussjåfør?

— Jeg anbefaler det på det sterkeste. Tide er en veldig god arbeidsplass. Dersom du liker å kjøre store biler og jobbe med mennesker, så er det å være bussjåfør en perfekt jobb!

Hvorfor bli bussjåfør i Tide? 

  • Jobbtrygghet: Som bussjåfør i Tide får du en trygg og stabil jobb, og med jevn inntekt. Etterspørselen etter kollektivtransport er stor, og vi har alltid behov for bussjåfører til å betjene våre ruter. 

  • Gode arbeidsvilkår: Tide er en anerkjent og veletablert aktør i bussbransjen. Vi legger stor vekt på å tilby gode arbeidsvilkår for våre ansatte, inkludert konkurransedyktig lønn, god pensjonsordning samt gode personalforsikringer.

  • Fleksibilitet: Som bussjåfør har du muligheten til å velge forskjellige arbeidstidsordninger som passer dine behov. Vi har både heltids- og deltidsstillinger tilgjengelig. Som bussjåfør jobber du turnus og du vet dermed i god tid i forkant når du skal på jobb. 

  • Godt arbeidsmiljø: Som bussjåfør i Tide blir man del av en større avdeling, med hyggelige kolleger og et godt samhold. Trivsel er en av Tide sine grunnverdier, og vi jobber kontinuerlig for å skape godt et arbeidsmiljø og høy grad av trivsel.