Fra pensjonist til bussjåfør

Leiv begynte som sjåfør for Tide som 67-åring, «jeg var lei av å gå hjemme og ønsket nye utfordringer».

Da Leiv ble pensjonist kunne han se tilbake på en lang og imponerende karriere, blant annet som lærer, helse- og sosialsjef og ordfører i Eidfjord kommune. Men det gikk ikke lang tid før han kjente at han savnet arbeidslivet, han ville tilbake i jobb.

Leiv tok førerkort for buss da han var i militæret, det kom godt med når Leiv var klar for en ny karriere.

"Jeg ble svært godt mottatt når jeg tok kontakt med Tide, og siden jeg også hadde alle nødvendige papirer på plass så tok det ikke mer enn en måned før jeg var tilbake bak rattet, smiler Leiv fra sjåførsetet sitt".

 

 

Både i Norge og i Europa har man sett en stor utvikling av kollektivtilbudet de siste tiårene, og behovet for bussjåfører er dermed stadig økende. Samtidig ser man at stadig flere pensjonister ønsker å bidra i arbeidslivet, men gjerne i en annen form en de tidligere har gjort. I Tide kan man jobbe som bussjåfør frem til fylte 75 år. Hittil i år har Tide fått over 100 nye senior-sjåfører.

"Jeg liker å ha noe å putle på med og som pensjonist ble jeg fort rastløs og savnet arbeidslivet. I Tide får jeg både en meningsfull hverdag, i tillegg til gode kolleger og et sosialt felleskap. Jeg gleder meg til hver dag jeg skal jobbe".

Nå er Leiv blitt over 70 år og har jobbet seks år som bussjåfør. Han er nå tilkallingsvikar ved Tide sin avdeling i Odda, en rolle han stortrives med.

"Som tilkallingsvakt kan jeg selv velge når jeg vil jobbe og hvor mye jeg vil jobbe. Dette gir meg den fleksibiliteten jeg ønsker og muligheten til å styre min egen hverdag. Samtidig gir det meg glede å kjenne at jeg er til nytte, og at samfunnet har bruk for meg selv om jeg pensjonist", fortsetter Leiv.

 

 

Vi spurte Leiv hva som er det beste med å være bussjåfør.

"Det å være bussjåfør er en veldig meningsfull jobb. Når jeg gjør meg klar til å dra på jobb tenker jeg ofte på hvor viktig yrket er, og at uten meg ville ikke barna kommet seg på skolen eller voksne på arbeid den dagen. Vi bussjåfører holder hjulene i gang og utfører en viktig samfunnsoppgave", sier Leiv.

"Når jeg sitter bak rattet på bussen prøver jeg å være imøtekommende og se passasjerene som kommer om bord. Det var en som sa til meg en gang at det alltid var så hyggelig å reise med bussen når jeg kjørte for jeg alltid var så blid, det var hyggelig å høre".

Vil du anbefale andre pensjonister å bli bussjåfør?

"Ja absolutt! Har du arbeidslyst, bli bussjåfør", avslutter Leiv mens han smiler bredt.

Lurer du på hva som kreves for å være bussjåfør?