Søk i feltet over

vinterkjøring-bussvindu.jpg

Bjartes 5 beste vinterkjøringstips til trygg vinterkjøring

Vinteren har kommet i fjellet, og mange blir overrasket over kjøreforholdene. Flere gruer seg til å krysse fjellovergangene i sin egen bil.

 

Det er mye å tenke på når du kjører på vinterføre. Her deler Bjarte Hamre, som har kjørt turbuss i Tide siden 1982, de fem beste tipsene som gjør vinterkjøringen tryggere for deg, dine passasjerer og medtrafikanter.

Bussjåfør Bjarte Hamre deler noen gode tips som kan gjøre vinterkjøringen enda litt tryggere.

Bussjåfør Bjarte Hamre deler noen gode tips som kan gjøre vinterkjøringen enda litt tryggere.

1. Gode dekk og dekkvask

Det viktigste når du skal kjøre på vinterføre er dekkene. Det hjelper lite med drift på alle hjulene om dekkene ikke får grep på snøen eller isen. I Tide kommer kvalitet på dekkene alltid foran pris, og mønstrene sjekkes regelmessig. Du bør gjøre det samme.

 

Vask dekkene. Dekkmønsteret fylles fort opp av salt og skit fra veien, noe som fører til at vinterdekkene mister de gode egenskapene. En dekkvask før du krysser fjellet vil gjøre mye for fremkommeligheten.

 

Du kan også kjøpe dekkvask på sprayboks. Stopp bilen før du skal over fjellet, og spray dekkene rene med den.

 

2. Kjør defensivt

På vinterføre oppfører kjøretøy seg helt annerledes enn på asfalt. Vi er så vant med at bilen reagerer kjapt på både bremsing, gassing og styring, men alt dette forandrer seg på glatten. Hold derfor ekstra lang avstand til forankjørende. Bruk varsomme bevegelser og kjør saktere enn du egentlig har lyst til.

3. Kald luft på frontruten

Det kan friste å kjøre på med varmluft når du sitter i bilen i en kald kolonnekjøring. Men blir frontruten for varm, vil snøen feste seg på ruten og det vil samle seg opp store mengder snø til det blir umulig å se ut av ruten. I kolonnekjøring må du følge trafikken, og du kan ikke stoppe for å gå ut og koste av. Hold derfor ut med en kaldere bil akkurat når du kjører kolonne. Da er ekstra klær viktig, se neste punkt.

– Hvis det blir kolonnekjøring på fjellet, så hold ut med en kaldere bil.

– Hvis det blir kolonnekjøring på fjellet, så hold ut med en kaldere bil.

4. Ta med viktig utstyr

Ta med ekstra mat, klær, hansker, lykt, spade og kjettinger (som du har øvd på å montere).

 

Det blir fort mye venting på fjellet. Hvis fjellovergangen blir stengt eller det blir kolonnekjøringer, melder sulten og kulden sin ankomst fort. Da er en ekstra matpakke smaker ypperlig.

 

Husk å la dette ligge tilgjengelig i kupeen slik at du ikke må ut av bilen for å hente det. Men, ikke ha det liggende løst i bilen da det kan føre til personskader hvis du må bråbremse.

person portrait

Hold ekstra lang avstand til forankjørende. Bruk varsomme bevegelser og kjør saktere enn du egentlig har lyst til.

Bjarte Hamre

Bussjåfør

5. Ta bussen

Det er faktisk slik at en buss er noe annet enn en bil på veien. Bussen har egen dieselvarmer, gode seter, og du sitter over snødrivet som kommer fra kjøretøyet foran. Vekten til bussen gir en helt annen kontakt med veien, og med alltid de beste dekkene, flinke og erfarne sjåfører, er du i trygge hender hele veien.

 

Hvis du vil la bilen stå, er du mer enn velkommen om bord i bussen med Bjarte hvor du kan slappe av og nyte turen uten bekymringer for kjøringen.

 

Tide – forsterker reiseopplevelsen.