Søk i feltet over

Slik ser de nye bussene ut

Markerte et grønnere Tromsø med splitter nye busser: I dag ble de aller første bussene som skal kjøre på veiene fra august vist frem for politikere og media da Troms fylkeskommune, Troms Fylkestrafikk, Nordic Last og Buss, Volvo og Tide Buss inviterte til en felles markering og kjøretur. – En modernisering av bussparken til det beste for miljøet og de reisende, uttalte Fylkesråd for samferdsel og miljø, Ivar B. Prestbakmo (Sp) i Troms fylkeskommune.

Den 1. august i år vil 168 nye Volvo-busser være å se på veiene når Tide Buss overtar busskjøringen i Tromsø. I tillegg vil det komme 3 nye minibusser fra Renault.

 

- Vi gleder oss over å kunne gi innbyggerne en ny bussopplevelse. De nye bussene har svært lave lokale utslipp. I tillegg er bussene støysvake og gjør et stort sprang sikkerhetsmessig. Det betyr økt komfort og trygghet for både passasjer og bussjåfører, sier Prestbakmo i Troms fylkeskommune. 

 

Samtlige av de 168 nye bussene er levert av Volvo og skal gå på miljøvennlig drivstoff i form av biodiesel. Alle har nyeste Euro 6-teknologi, miljøklassifiseringsnormen som kom på markedet i 2014, og som gir betydelig lavere lokale utslipp enn tidligere generasjoner busser.

 

- Bussparken som Tide har bestilt vil i kombinasjon med biodrivstoffet gi 80-90% lavere fossilt CO2 utslipp sammenlignet med den forrige bussgenerasjonen, Euro V, sier teknisk direktør i Tide, Jan-Helge Sandvåg. Han forteller at de lokale utslippene av NOx vil reduseres med 80% og partikler med 50% sammenlignet med bussene med forrige Euroklasse norm, Euro 5 normen.

 

I tillegg til å være mer miljøvennlige vil de nye bussene også ha tilleggs- og sikkerhetsutstyr som kommer de reisende, andre trafikanter og sjåførene til gode.

 

- Vi er stolte over å ha utstyrt bussene med noe av det siste innen sikkerhetsutstyr. Volvo har et system der bussen automatisk regulerer maks hastighet i utvalgte soner hvor det er spesielt viktig med lav hastighet, for eksempel ved skoler og barnehager eller i andre områder med mange myke trafikanter, sier Sandvåg.

 

Daglig leder Kurt Arild Bones i Troms Fylkestrafikk håper de bedre utstyrte og komfortable bussene vil gjøre det mer attraktivt å reise kollektivt.

 

- Dette er moderne busser som vil ha USB kontakter ved hver seterad. I tillegg vil det det ved de fleste sitteplassene være leselys, regulerbare seter og bedre ventilasjon, sier Bones.

 

11.juni 2018 ble det kjent at Tide Buss AS ble tildelt busskontrakt for Tromsø. Den nye kontrakten har en varighet på 8 år med ytterligere 2 års opsjoner. Oppstart er 1. august i år.

 

- Dette er en flott markering for et grønnere Tromsø. Vi er opptatt av å gjøre det attraktivt å reise miljøvennlig og vi håper at denne satsingen får flere til å velge kollektivtransport fremfor bil, forteller Prestbakmo. 

 

 

Fotokreditt: Ronald Johansen