Søk i feltet over

even-og-christian-toppbilde.jpg

Gjør som pappa og blir bussjåfør

Far og sønn Fjeldstad går mot bussen. Christian har vært bussjåfør i 21 år, og syns han har en fantastisk jobb. Nå følger sønnen Even etter.

 

– Når man liker mennesker og liker å kjøre, sier det seg nesten selv. Da blir man bussjåfør, konstaterer Christian. 

person portrait

Jeg tror samfunnet hadde stoppet rimelig kjapt opp om det ikke hadde vært for bussene og bussjåførene.

Christian Fjeldstad

Bussjåfør i Tide

Christian har mange gode busshistorier på lur. En gang fikk han for eksempel høre at han har en behagelig mikrofonstemme, som Rune Larsen. Mer nylig tippet en liten jente at han var 65 år.

 

– Hun bommet bare med 20 år, sier han og humrer.

Om praksis- og læreplass i Tide

Tide trenger flere bussjåfører og vi tror at unge faglærte er blant de beste sjåførene vi kan få. Derfor ønsker vi at flere elever velger arbeidspraksis og tar læretiden sin i Tide.

Sønnen Even (18) håper at også han får mange gode historier når han tar fagbrev som yrkessjåfør og trer inn i bussjåføryrket om få år.

 

– Interessen for bussyrket har jeg arvet fra min far. Jeg husker jeg fikk sitte på når han kjørte buss da jeg var liten, og at det var kjempegøy! Nå liker jeg å kjøre selv, så jeg tenker yrket passer meg bra, sier Even.

 

– At Even viser interesse for bussjåføryrket syns jeg er stas, og jeg er veldig stolt av valget han har tatt. Av mine fire sønner er det han som har vist mest interesse for kjøring, så det er ikke en stor overraskelse. Han kommer til et flott yrke som jeg trives godt i, og jeg gleder meg til å se ham i aksjon, sier Christian.

 

Han beskriver sønnen som en stille og forsiktig kar.

 

– Jeg tror han vil bli en mild, omgjengelig og imøtekommende sjåfør. Og jeg tror han kommer til å bli godt likt, sier Christian med et smil.

 

Artikkelen fortsetter under videoen

Even holder på å ta fagbrev som yrkessjåfør og ønsker å bli bussjåfør om få år.

Even holder på å ta fagbrev som yrkessjåfør og ønsker å bli bussjåfør om få år.

Hva kreves av en bussjåfør?

Even har gått to år på Tertnes videregående skole, først på Vg1 Service og samferdsel og deretter på Vg2 Salg, service og sikkerhet. Nå er han i gang med et 19 ukers yrkessjåførkurs på Os videregående skole, der han vil gå gjennom teoretisk og praktisk førerprøve i førerkort klasse D, og satser på å ha busslappen i lommen før nyttår. Han starter læretiden sin hos Tide på avdeling Haukås i januar. Etter 2,5 år vil han kunne ta fagbrev som yrkessjåfør. Dersom Even hadde gått VG2-kurs i transport og logistikk ville han kunne tatt fagbrev etter to år som lærling.

 

– Pappa har jobbet i Tide i mange år, og jeg kjenner godt til selskapet. Jeg gleder meg veldig til å gå i gang med læretiden her, sier Even.

Krav til deg som vil bli bussjåfør

For å bli bussjåfør må du ha førerkort klasse D og fagbrev som yrkessjåfør.

Les mer på utdanning.no

Han forteller at bussjåføryrket krever at du liker å jobbe med mennesker. Du må også like å kjøre, og ha ro i trafikken.

 

– Som bussjåfør må du like utfordringer og takle stressende situasjoner med mye trafikk. Det er en del ting som er annerledes med å kjøre buss i forhold til bil, som bredden og høyden på bussen. Du sitter også foran hjulene, noe som er rart å tenke på når du svinger, forteller Even.

Støtte til førerkort klasse D fra Lånekassen

Fra 16. august 2018 tilbyr Lånekassen økonomisk støtte til utdanningen for å bli bussjåfør. Støtten gis ved utdanning hos godkjente trafikkskoler i Norge.

 

Les mer om støtteordningen hos NHO transport

Samfunnet trenger bussjåfører

Christian syns det aller kjekkeste med å være bussjåfør er å treffe mange forskjellige mennesker.

 

– Jeg er så heldig å få kjøre mange turister om sommeren, og treffer folk fra hele verden. Å møte mennesker fra andre kulturer er utrolig spennende, og det er veldig gøy å få vise frem Norge, sier Christian.

 

Even har derimot lyst å kjøre lokale ruter i Åsane, der han kjenner veiene best.

 

– Det hadde vært gøy å kjøre vennene mine dit de skal, sier Even og smiler.

 

De to mener det viktigste med bussjåføryrket er samfunnsnytten det har.

 

– Som bussjåfør har man ansvar for at folk kommer seg fra A til B, til jobb, skole eller fritid. Man er en viktig del av folks hverdag, og jeg tror samfunnet hadde stoppet rimelig kjapt opp om det ikke hadde vært for bussene og bussjåførene. Jeg håper mange tenker nøye gjennom å bli bussjåfør, for det er et fantastisk yrke, avslutter Christian.