Søk i feltet over

lasse-ser-billett.jpg

Slik lærte «buss-sjefen» datteren (8) å ta bussen alene

Hvordan forbereder konsernsjefen i landets nest største busselskap sin åtte år gamle datter på å ta bussen alene?

 

- La barna bli vant til å kjøre buss fra de er små, øv på å kjøre buss «alene» og sett i gang med klokketrening tidlig, sier Roger Harkestad, konsernsjef i TIDE.

 

Artikkelen fortsetter under videoen.

Da Roger Harkestads åtte år gamle datter skulle lære å ta bussen selv, var det etter en grundig innføring i alt som hører busstur til; holdeplass, rutetabell, billetter, markering til bussjåfør om at du vil på, setebelte, stoppsignal og, ikke minst; å vente med å gå over veien til bussen har kjørt. Før de to kunne begynne på «passasjer-opplæringen» måtte hun lære seg klokken.

 

- Det er helt nødvendig at barna lærer seg klokken før de begynner å ta bussen alene. De må vite når de skal være på busstoppet, når akkurat deres buss skal komme, og generelt ha kontroll på hvor de ligger an i løypen tidsmessig, slik at de kan varsle dersom de skulle være for sent ute til bussen. Klokke og mobiltelefon er gode hjelpemidler når de skal kjøre buss alene, sier han.

Object reference not set to an instance of an object.

person portrait

Gode bussvaner legges tidlig.

Roger Harkestad

Konsernsjef i Tide

Som konsernsjef i Tide har Harkestad mer kunnskap om bussturer enn folk flest. Datteren har vokst opp med en pappa som er «sjef for bussene» og har tatt bussen mange ganger –sammen med pappa. At hun var godt forberedt og vant til å ta bussen, gjorde det lettere for henne første gang alene. Begynn tidlig med opplæringen, råder Harkestad.

 

- Barn må jo lære seg å ta bussen på et tidspunkt, og de tillegger seg gode vaner når de er små. Du kan gjerne begynne å snakke om bussen, bussjåføren, billetter, stoppsignal og trafikksikkerhet tidlig. Ta gjerne med barna på bussturer fra de er små, slik at de blir vant til å ta bussen sammen med voksne – da er terskelen lavere når de skal begynne å reise alene, sier han.

 

Her er Harkestads «kjøreregler» for hva foreldre og barn sammen må øve på i forkant av den første bussturen alene.

Å vite hva som venter skaper trygghet for barna.

Å vite hva som venter skaper trygghet for barna.

Bruk alltid setebeltet når dette er tilgjengelig.

Bruk alltid setebeltet når dette er tilgjengelig.

Kjøre-buss-alene-tips

1. Vite når bussen skal gå. Ta med rutetabell i sekken, og marker gjerne busstidene som er aktuelle.
2. Vite hvilken rute du skal ta. Hva skal stå på skiltkassen på bussen?
3. Strekke ut armene og markere at bussen skal stoppe
4. Vise/registrere billett eller busskort
5. Ta på sikkerhetsbelte.
6. Vite hvilke stoppesteder du skal av på (gjerne også stoppestedet før).
7. Gi stoppsignal. Trykke på knappen eller trekke i snoren.
8. Vente til bussen har kjørt før du går over veien.
9. Vær grei mot medpassasjerer og sjåfør.

 

Husk å sjekke hva som står i skiltkassen på bussen.

Husk å sjekke hva som står i skiltkassen på bussen.

Dyrebar last 

Tide frakter veldig mange barn, både gjennom rutebusser, skolebusser, turbussoppdrag og tilrettelagt transport. Tilliten bussjåførene får fra foreldrene kan ikke undervurderes, forteller Harkestad.

 

- Vi er bevisst vårt ansvar, og jeg snakker stadig med bussjåførene våre om det store ansvaret de har. De har en jobb som krever mye tillit fra foreldrene, som stoler på at barna deres fraktes trygt fra A til B. Bussjåførene har altså all grunn til å være stolte av yrket sitt. sier Harkestad.

Så, hvordan gikk den første bussturen alene?

- Det var litt telefonsamtaler de første gangene. Hun var litt usikker på om bussen allerede hadde gått, ville dobbeltsjekke at hun gikk av på riktig stopp, og så videre. Ellers har det gått veldig fint. Hun er nærmest som rutinert busspassasjer å regne nå.

 

Det å ta bussen alene for første gang er en milepæl i barnas liv. Som voksen kan mange fremdeles huske forventningen i forkant av den første turen, og stoltheten når man var kommet trygt frem, sier han.

 

Gjensidig respekt mellom passasjer og sjåfør gjør bussturen ekstra hyggelig.

Gjensidig respekt mellom passasjer og sjåfør gjør bussturen ekstra hyggelig.

Barn som venter på at bussen skal kjøre