Søk i feltet over

refleks blogg.jpg

Bruk refleks – bli sett i tide

Du ser bussen på god avstand i mørket. Det betyr ikke at den ser deg.

 

— Du trenger refleks selv om veien er bekledd med gatelys, oppfordrer rutebussjåfør, Kristian Eikås i Tide.

 

Han gruer seg alltid litt ekstra til den tiden av året hvor dagene blir korte og kveldene lengre. Da støter han nemlig litt for ofte på fotgjengere som nesten forsvinner i kveldsmørket uten refleks.

 

 

person portrait

Sannheten er at det går noen sekunder fra de får lys på seg til vi virkelig ser dem, og det er viktig å være klar over.

Kristian Eikås

Bussjåfør Tide

— De har gjerne mørke klær på seg i tillegg, og da blir det fort fryktelig vanskelig å se dem, sier Eikås.

 

— Mange tror også at vi ser dem før vi faktisk gjør det, og går ut i vegen i det lyset fra bussen treffer dem. Sannheten er at det går noen sekunder fra de får lys på seg til vi virkelig ser dem, og det er viktig å være klar over, legger han til. 

Kort om sjåførutdanning

Vi tar sikkerhet på alvor i utdanning av fremtidens sjåfører. Les om Evens (17) vei til bussyrket. 

Gjør som pappa og blir bussjåfør

Barna er flinkest

Vi er flinkere å bruke refleks i dag enn vi var for ti år siden. Likevel er vi ikke flinke nok, og det er de voksne som er verst. Dette viser tall fra Trygg Trafikk.

 

— Voksne og ungdommer er dårligst til å bruke refleks. Vi tar på oss en mørk jakke og glemmer at vi da er lite synlige. Barna er flinkest til å bruke refleks og klærne deres har også ofte refleks påsydd, sier kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Ann-Kathrin Årøen.

 

Bedre refleksbruk i dag

Hvert år foretar Trygg Trafikk reflekstelling i feltet. De nyeste tallene viser at om lag 40 prosent av den voksne befolkningen bruker refleks i høstmørket. Dette er mer enn dobbelt så mange som ble registrert som refleksbrukere i 2008 da kun 16 prosent bar refleks.

 

— Vi har gjort gode framskritt, men vi har fremdeles en lang vei å gå før alle er trofaste brukere av den lille livredderen, sier Årøen.

 

Visste du at:

 

  • Refleks reduserer risikoen for å bli påkjørt i mørket med rundt 85 prosent.
  • Kun fem prosent av alle fotgjengere som blir påkjørt og skadet bruker refleks.
  • Om lag 35 prosent av dødsulykkene med gående skjer i mørket.

Kilde: tryggtrafikk.no

 

Trygg trafikk står bak nasjonal refleksdag

Som et ledd i å øke refleksbruk og få ned antallet fotgjengerulykker, har trygg trafikk innført den nasjonale refleksdagen hvert år i oktober. Årets markering gikk inn som den 12. i rekken.

 

 

— Refleksdagen er viktig for å minne folk på feste refleks på jakker og bagger. Vi oppfordrer alle til å investere 5 minutter i å lete frem refleks fra skuffer og skap slik at de er synlige i mørket, sier Årøen.

 

reflekser i ulike fasonger

 

 Og husk at selv om du skal ta bussen, skal du både frem og tilbake til buss-stoppet og også krysse gaten. Da trenger du refleks for å være synlig!

 

— Å bruke refleks koster så lite, men betyr så mye, understreker Kristian Eikås.

På tide med en refleksjon:

Tenk deg at du går uten refleks lang en mørk vei. En buss som kjører i 50 kilometer i timen vil ha to sekunder på å oppdage deg. Så for deg at du går langs den samme veien med refleks. Nå har bussjåføren 10 sekunder til rådighet. Det er stor forskjell. Så stor forskjell at det kan redde livet ditt.